Amit a HYALURONSAVRÓL tudni érdemes...szerintem :-)


Nincs új a nap alatt, pontosabban "Nincs új (Semmi sem új) a Nap alatt" ahogyan a Bíbliában írva vagyon :-) 
Így van ez a "jó öreg" hyaluronsavval (HA=Hyaluron Acid) is :-)

Egy magyar kozmetikus mester Szendrő Miklósné nevéhez fűződik a kifejlesztése  annak a "zárt láncú" formulának, mely alkalmassá tette a bőr ápolására is! Anno igazi kuriózumnak számított...de igazán sohasem érte el a számára valóban megérdemelt hírnevet...
Bevallom nem igen követem a trendeket, magazinokat ez ügyben, hiszen többnyire csupán idő kérdése, hogy kiderüljön az éppen aktuális "csodaszerről", hogy "nem egészen" volt az!
Nos, a HYALURONSAV a maga különleges módján mégis az!

Ha a tudomány felől közelítünk, akkor a HA olyan glükozaminoglikán óriás molekula, mely részben cukrokból áll. A bőr egyik természetes építőeleme, amely testünkben szinte mindenhol jelen van...egy ideig!
Épp úgy része a szervezetünknek mint a kollagén, az elasztin vagy az aminosavak.
Megtalálható például az ízületben, porcokban, kötőszöveteinkben, vérben, nyirokban, szemgolyóban, köldökzsinórban és természetesen a bőrben.
A porcokban például védi a szervezetünket a külső fizikai behatásoktól, keni az izületeinket, és védelmezi a gyulladásoktól (pl. arthritis)...
Segíti a károsodott szövetek gyógyulását is!


 ...ebben van a titka és a fontossága egyszerre...

Akkor mitől lett most ekkora "csodaszer"?
Ezidáig úgy tanultuk és tudtuk, hogy fő szerepe a sejtközötti állomány kitötése és csodálatos vízmegkötő tulajdonságánál fogva más egyéb hatás között, a bőr rugalmasságát és feszességét hivatott biztosítani. Ebben az évtizedben viszont kiderült az is, hogy a sejten belüli biológiai folyamatokban és azok kommunikációiban is fontos szerepet szánt neki a Valaki, Odaföntről :-)

Viszont mint óriás molekula nem igen képes külső hatás nélkül a bőrbe bejutni és felszívódni...ehhez volt szükség némi korszerű technológiára.

Az INCI listán találkozhatunk egy hasonló összetevővel...a Nátrium-Hyaluronáttal (sodium hyaluronate), mely a hyaluronsav só formája (kémiai értelemben)!
Csodás anyagok, bár van közöttük különbözőség :-)

 A nátrium-hialuronát hatalmas kincs a bőrápolásban ugyanis azalatt, míg az összetevő kialakul, sokat veszít a súlyából: a lipidek, a proteinek és a nukleinsav (nucleic acid) leválnak róla. Ennek köszönhetően pedig sokkal kisebb lesz a molekula mérete, mint mondjuk a hialuronsavnak, és könnyebben is tud a bőr mélyére hatolni. 

Ezt az eljárást "vágott láncolatnak" nevezik és nem minden feljesztő- vegyészmérnök vállalja ennek technológiáját!

A kor előrehaladtával szervezetünkben csökken a kollagén, az ellasztin és a hyaluronsav mennyisége is.
Ezért az orvosi-gyógyászati és kozmetikai ipar más módon és eljárással igyekszik segítségül hívni a HA áldásos hatását :-)


De azért maradjuk a realitás talaján...senki bőre nem lesz olyan, mint 20 éves korában...még bőralá fecskendezés után sem :-)...ellentétben a reklámok "mesés" ígéreteivel!

Általam ajánlott termékek:

Mivel jómagam a Dr. Kadír termékcsaláddal dolgozom, így ez esetben is ezeket a kiváló termékeket ajánlom, melyek hatásást napról-napra megtapasztalom :-)
 A Hyalu-Ron szériában található hialuronsav tisztán növényi eredetű.
A széria termékei különböző molekulasúlyú hialuronsavat tartalmaznak. Minden egyes molekulaméret más-más hatással van a szövetre.
 A fő aktív hatóanyaga az Aquaxyl:
-  erősíti a bőr természetes védelmét
- hatására fokozódik a bőr rugalmassága
- regenerálja a mátrix alkotóit (stimulálja a kollagén és a hialuronsav szintézist), ezáltal minimalizálja a ráncok megjelenését  
 A hatékonyság fokozásának érdekében más aktív összetevők is kerültek a készítményekbe:
- például a Niaciamid - B3 vitamin, mely a bőr gyógyító folyamataiban vesz részt.

A család 2 terméket tartalmaz:
- HYALU-RON LOW MOLECULAR HYALURONIC ACTIVE DAY CREAM
(Aktív Nappali krém, alacsony molekulasúlyú hialuronsavval)
- HYALU-RON CONCENTRATED SERUM
(Szérum, alacsony molekulasúlyú hialuronsavval)


Személyes tapasztalatom és ajánlatom az, hogy maradj a realitás talaján, ha helyes bőrápolásra törekszel :-)
A bőrödnek megfelelő tápláló, káros anyagoktól mentes arcápolókat használj!
Figyelj a fényvédelemre!
Most a nyári időszakban is tiszta virágvizekkel pótold bőröd vízveszteségét, tonizáld és hűsítsd bőröd bármely apró részletét!...(arcod, kezed, lábaid...)
...és NE szégyelj kérdezni, ha szükséges :-)

Szeretettel: M. :-)


Felhasznált illusztrációk:
- antiagingconference.blog.com
- gyeneskozmetika.hu 
- kadir.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése